Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ribbentrop – Molotov

(Chuev): Οι δυτικοί ανταποκριτές λένε πολλά για εσάς, αναθεματίζουν πολύ εσάς και τον Στάλιν.

Χειρότερα θα ήταν αν μας εγκωμίαζαν.

(Chuev): Λένε, “Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι στην ιστορία, των οποίων τα ονόματα έχουν συνδεθεί με σύμφωνα συνόρων.” Έχουν κατά νου τη Γραμμή Μολότοφ – Ρίμπεντροπ. Και για ποιο λόγο οι εμπρηστικές μποτίλιες αποκαλούνταν “κοκτέιλ Μολότοφ” στον πόλεμο; Δεν είχατε καμία σχέση με αυτό;

Το σκαρφίστηκαν αυτό... ένα μείγμα. Ανέμειξα Ρώσους και Γερμανούς.

(Chuev): Θεωρείστε ως ένας από τους κυριότερους υποκινητές του πολέμου, διότι το σύμφωνό σας με τον Ρίμπεντροπ έλυσε τα χέρια του Χίτλερ...

Θα συνεχίσουν να το λένε αυτό.

(1-8-84)



(Chuev): “Ο Ρίμπεντροπ ήταν ένας καλός πωλητής σαμπάνιας”, πρόσθεσε ο Shota.

Σαφώς. Ήταν ένας έμπορος κρασιού... Οι άντρες μας έριξαν πυρά στο αεροπλάνο του όταν ήρθε να μας επισκεφθεί. Παραλίγο να τον καταρρίψουν. Δεν είχαν αντιληφθεί ποιος βρισκόταν εκεί πάνω. Ήταν ένας ισχνός, ψηλός άντρας... Οι συνομιλίες έλαβαν μέρος στο Κρεμλίνο. Εκεί ήταν που ήπιαμε σαμπάνια.

(Chuev): Έφερε τη δικιά του;

Όχι, ήταν δικό μας το κέρασμα.

(4-10-72)



Όταν υποδεχτήκαμε τον Ρίμπεντροπ, έκανε φυσικά πρόποση στον Στάλιν και σε εμένα. Γενικά ήταν ο καλύτερος φίλος μου (ο Στάλιν). (Τα μάτια του Μολότοφ έλαμψαν εκείνη τη στιγμή:) Ο Στάλιν πρότεινε αναπάντεχα, “Ας πιούμε στην υγειά του νέου αντίπαλου της Κομιντέρν, του Στάλιν!” Το είπε αυτό περιπαιχτικά, και μου έγνεψε. Είχε κάνει ένα αστείο για να δει την αντίδραση του Ρίμπεντροπ. Ο Ρίμπεντροπ έτρεξε για να τηλεφωνήσει στο Βερολίνο και έδωσε εκστασιασμένος αναφορά στον Χίτλερ. Ο Χίτλερ απάντησε, “Ο υπουργός των Εξωτερικών μου, αυτή η διάνοια!” Ο Χίτλερ ποτέ δεν κατανόησε τους Μαρξιστές.

(9-7-71)



Έπρεπε να κάνω πρόποση στον Χίτλερ, ως ηγέτη της Γερμανίας.

(Chuev): Εκεί πέρα, στη Γερμανία;

Εδώ, στο δείπνο, κάναμε πρόποση στον Στάλιν, σε εμένα και στον Χίτλερ στη μικρή μας παρεούλα. Έτσι είναι η διπλωματία.

(Ο Μολότοφ βρίσκονταν στην κεφαλή του τραπεζιού κατά τη διάρκεια μιας τελετής υποδοχής προς τιμήν του Ρίμπεντροπ. Όταν μίλησε ο Στάλιν, έκανε μια πρόποση “στον Λαϊκό Κομισάριο των σιδηροδρόμων μας, τον Lazar Kaganovich” - ο οποίος ήταν Εβραίος – και ο οποίος κάθισε στο τραπέζι μια θέση δίπλα από τον φασίστα υπουργό των Εξωτερικών. “Και ο Ρίμπεντροπ έπρεπε να πιει στην υγειά μου.” Ο Kaganovich μου είπε αυτή την ιστορία. -Chuev)

(12-3-82)



(Chuev): Λέγεται ότι εσείς και ο Στάλιν αποφασίσατε, προκειμένου να κερδίσετε την εύνοια του Χίτλερ πριν τον πόλεμο, να του παραδώσετε τις Βαλτικές Χώρες...

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Συνειδητοποιήσαμε πολύ καλά ότι ένα τέτοιο βήμα όχι μόνο θα αποτύγχανε να σταματήσει τον Χίτλερ, αλλά αντιθέτως θα του άνοιγε την όρεξη. Και εμείς οι ίδιοι χρειαζόμασταν χώρο.

(Chuev): Οι συντάκτες λένε ότι...

Οι συντάκτες έχουν μάλλον φιλισταϊκές απόψεις. Αυτό είναι εντελώς ανοησία. Και εμείς οι ίδιοι χρειαζόμασταν τις Βαλτικές χώρες.

(17-7-75)



(Chuev): Στη Δύση επιμένουν να γράφουν ότι υπογράφτηκε μια μυστική συμφωνία μαζί με το (Γερμανο-Σοβιετικό) σύμφωνο μη επίθεσης το 1939...

Κανένα, όπως και να 'χει.

(Chuev): Δεν υπήρξε;

Δεν υπήρξε. Όχι, αυτό είναι εξωφρενικό.

(Chuev): Μπορούμε σίγουρα να μιλήσουμε για αυτό τώρα.

Βεβαίως, δεν υπάρχει κανένα μυστικό εδώ. Κατά τη δική μου άποψη αυτές οι φήμες διασπείρονταν σκόπιμα για να βλάψουν υπολήψεις. Όχι, όχι, αυτό το ζήτημα είναι πολύ ξεκάθαρο. Δεν θα μπορούσε να έχει υπάρξει καμία τέτοια κρυφή συμφωνία. Ήμουν πολύ κοντά σε αυτή την υπόθεση, στην πραγματικότητα εγώ ήμουν ο εμπλεκόμενος σε αυτήν, και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα προϊόν σκευωρίας.

(29-4-83)



(Chuev): Δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που σας έχω ρωτήσει, Μολότοφ, “Ποιο ήταν το κρυφό πρωτόκολλο που υπογράφτηκε κατά τις συνομιλίες με τον Ρίμπεντροπ το 1939;”

Δεν θυμάμαι.

(Chuev): Γράφει ο Τσόρτσιλ, ότι ο Χίτλερ δεν ήθελε να εκχωρήσει τη νότια Bukovina σε εσάς, ότι αυτό επηρέαζε έντονα τα συμφέροντα της Γερμανίας και ότι δεν αναφέρονταν αυτό στην κρυφή συμφωνία.

Καλά, καλά.

(Chuev): Και ότι ο Χίτλερ σας παρότρυνε να ενταχθείτε στην Τριπλή Συμμαχία.

Ναι το κάθαρμα. Αυτό ήταν απλά καμουφλάζ. Ένα παιχνίδι, ένα παιχνίδι, και μάλιστα άξεστο παιχνίδι.

(Chuev): Μα είπατε στον Χίτλερ ότι δεν γνωρίζατε τη γνώμη του Στάλιν για αυτό το ζήτημα. Γνωρίζατε, έτσι δεν είναι;

Φυσικά. Με τον Χίτλερ δε μπορούσα έτσι απλά να λέω τις σκέψεις μου.

(9-3-86)



(Chuev): Λέτε, Μολότοφ, ότι είναι αβάσιμες οι φήμες ότι υπήρχε μυστική επικοινωνία μεταξύ του Στάλιν και του Χίτλερ, του Μολότοφ και του Ρίμπεντροπ κατά τη διάρκεια του πολέμου, ότι μία εκ των πλευρών πρότεινε ανακωχή μετά τη μάχη της Μόσχας, και ότι ο Στάλιν τηλεφώνησε στον Χίτλερ όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Αυτά είναι ανοησίες. Θα έκαναν τα πάντα για να δημιουργήσουν μπελάδες. Δεν θα λέρωνε ο Στάλιν τα χέρια του. Δεν θα είχε κάποιο όφελος από αυτό. Εγώ έπρεπε να βολιδοσκοπώ...

(31-7-72)



(Chuev): Δυτικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου συναντηθήκατε με τον Ρίμπεντροπ στο Mogilev.

Κυκλοφορεί αυτή η ιστορία. Προφανώς το 1943 – γνωρίζω για αυτό – το αμερικανικό ραδιόφωνο μετέδωσε αυτή την ιστορία. Είναι εξωφρενικό, βεβαίως. Δε μπορώ παρά να νιώθω κατάπληξη που ακόμα τους ενδιαφέρει να μεταδίδουν τέτοια σκουπίδια, που είναι ανοησίες με πατέντα. Συνεχίζουν όμως να τα τυπώνουν.

(25-4-75)



(Chuev): Μου φαίνεται ότι ώρες ώρες ο Στάλιν σας εξανάγκαζε να βρίσκεστε υπό στενό έλεγχο.



Συνέβαινε. Ήταν ο ηγέτης και έπρεπε να πιέζει καταστάσεις. Αυτό ήταν αναπόφευκτο, και δεν υπήρχε τίποτα το ασυνήθιστο σε αυτό.

(1-5-81)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου