Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Υποχωρήσαμε μπροστά στη Δύση

Τώρα έχουμε κατεβάσει τα παντελόνια μας μπροστά στη Δύση. Απ' ότι φαίνεται ο βασικός στόχος δεν είναι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό αλλά η πάλη για ειρήνη. Χωρίς αμφιβολία πρέπει κάποιος να μάχεται πάντοτε για την ειρήνη. Αλλά τα λόγια και οι ευχές δεν πετυχαίνουν τίποτα: χρειάζεται ισχύς.

(30-6-76)



(Chuev): Πάρτε την Πορτογαλία, Viacheslav Mikhailovich. Ούτε καν γνωρίζουμε τι συνέβη εκεί... Μετά τον φασισμό – ο λενινισμός.

Αυτό είναι προσωρινό. Δε μπορεί να διαρκέσει πολύ. Αλλά το θεωρώ επίσης πολύ καλό. Είναι αξιοσημείωτο στην Πορτογαλία (αυτό που συνέβη). Ο Cunhal είναι ωραίος τύπος! Ολόκληρο το σύστημα του καπιταλισμού ραγίζει. Προς το παρόν δε μπορούμε να του βάλουμε χέρι. Αυτό θα συμβεί με τον καιρό. Θα υπάρξουν αποτελέσματα, αλλά όχι ευθύς αμέσως. Είναι μια μικρή χώρα, περικυκλωμένη από τον ιμπεριαλισμό.

(Chuev): Η Χιλή είχε άσχημη κατάληξη.

Έχε όμως στο μυαλό σου ότι αυτό είναι προσωρινό. Εμείς επίσης είχαμε μια ήττα το 1905, αλλά θριαμβεύσαμε το 1917. Δεν θα είχαμε νικήσει το 1917, αν δεν είχε υπάρξει το 1905. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψην. Πρέπει να είναι κατανοητό αυτό. Κάποιοι λεν, δώστε μας τη νίκη τώρα! Αν όχι, τότε δεν βγαίνει τίποτα καλό! Ας πιουν το τσαγάκι τους! Θέλουν να τους σερβίρονται τα πάντα στο πιατάκι του τσαγιού.

(Chuev): Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι άνθρωποι.

Πολλοί, και για πολύ καιρό ακόμα.

(Chuev): Αυξάνονται και σε αριθμό.

Όχι, πρέπει να κατανοείς επίσης ότι παράλληλα με αυτούς γεννιέται και το καινούριο.

(21-5-74, 28-7-76)




(Chuev): Πόσο ακόμα θα πρέπει να συνεχίζουμε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν; Είναι ώρα να τον λήξουμε, να βρούμε κάποια λύση;

Δεν εξαρτάται από εμάς. Μην υπεραπλουστεύεις. Στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες εκπαιδεύουμε ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν στη διπλωματία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Συνορεύουν μαζί μας και εμείς εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους μας εκεί. Είναι ένας λαός υπανάπτυκτος, αλλά μας στηρίζουν.

(Chuev): Όχι ακόμα.

Θα το κάνουν. Νομίζω ότι υπεραπλουστεύεις το ζήτημα, και είσαι ανυπόμονος. Φυσικά και οι γαιοκτήμονες και οι εύποροι αγρότες δεν είναι στο πλευρό μας, ούτε μπορούν να είναι. Αλλά δεν πρέπει να χάσουμε το Αφγανιστάν...

(4-10-85)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου